Moravský sommelier Libor Nazarčuk provázel apelací vín VOC Modré hory
Moravský sommelier Libor Nazarčuk provázel apelací vín VOC Modré hory
Prestižní restaurace brněnského hotelu Passage na samém sklonku letošní turistické sezony přivítala vinaři doporučené hosty z řad významných sommelierů, odborné vinařské veřejnosti, restauratérů a obchodníků s vínem. Pravidelný seminář asociace sommelierů tentokrát zavítal na Moravu a bylo pro organizátory celkem jasné, že průvodcem představení apelace vín VOC Modré hory nemůže být nikdo jiný než několikanásobný vítěz sommelierských soutěží České a Slovenské republiky: Moravský sommelier Libor Nazarčuk.
Erudovaným moravských sommelierem bylo kvalitně a svérázně představeno devět konkrétních nominovaných certifikovaných VOC vín z řad členských vinařství spolku VOC Modré hory. Prezentována byla Frankovka 2018 z Vinařství Herzánovi Kobylí, Frankovka 2017 z Rodinného vinařství Jedlička Bořetice, Frankovka 2018 z Vinařství Syfany Vrbice, Frankovka 2018 z Vinařství Horák Vrbice a Frankovka 2018 z Vinařstí VÍNO J.Stávek Němčičky, dále pak Modrý Portugal 2019 z Vinařství ARTE VINI Velké Pavlovice a Vavřinec z Krátkých 2018 Vinařství Baraque Velké Pavlovice. Nechyběla ani růžová vína Frankovka rosé 2018 z Vinařství Ludwig Bořetice a Svatovavřinecké rosé 2019 z Vinařství Sedláček Vrbice.
Spolek VOC Modré hory představil jeho předseda Ing. Jan Stávek, Ph.D. z Němčiček. Seznámil hosty o tom, že vína originální certifikace (VOC) jsou specifická tím, že jsou vyrobena z odrůd typických pro daný vinařský region a hrozny pocházejí pouze z pečlivě vybraných vinařských tratí.
Tento přísný výběr dává vínům jedinečné vlastnosti, odrážející jejich terroir ve vůni i chuti. Hodnocení, zda to či ono víno splňuje charakter VOC provádí sami vinaři. VOC Modré hory je prvním VOC v České republice, které vyrábí VOC vína pouze z modrých odrůd révy vinné. Vinaři regionu pečlivě a dlouho vybírali a zvolili z těch nejtradičnějších, momentálně nejpěstovanějších a nejpříhodnějších pro svůj region tři: Frankovku, Svatovavřinecké a Modrý Portugal. Z těchto je možné uvádět na trh červená vína po 18 měsíčním zrání a mladá rosé vína.
Seminář také proložil mezi ochutnáváním vín zástupce mikroregionu Lukáš Stávek pozvánkou na konkrétní tradiční regionální akce a dále pak i doporučením k individuálním celoročním cestám za vínem, gastronomií, sportem, přírodními skvosty i historií do turistického mikroregionu Svazku obcí Modré Hory.
Frankovka, Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Tři charakteristické odrůdy vinařů Modrých hor právě dozrávají na nejslunnějších svazích moravských vinic. Díky perfektním podmínkám z nich vzniknou jedinečná červená i rosé vína, lehká a ovocná. Modré Hory se nejlépe poznávají ve skleničce. Při dechberoucích výhledech na malebné okolí, kde se tato vína rodí, chutnají úplně nejlépe.
Hosté se na tomto semináři náramně bavili a odcházeli velmi spokojeni, naplněni nejen informacemi, ale především plnými doušky zážitků s vynikajícími víny prvotřídní apelace VOC Modré hory. Za kvalitní sommeliorský servis patří poděkovat také vyhlášené restauraci hotelu Passage.
Těšíme se na setkání při vaší návštěvě v Modrých Horách.
za Svazek obcí Modré Hory
Lukáš Stávek
fotogalerie: archiv Svazku obcí Modré Hory
FOTOGALERIE ke stažení: https://www.uschovna.cz/zasilka/QSVS327HZ4A8YX2M-HL2
Tisková zpráva s fotogalerií: https://www.modrehory.cz/moravsky-sommelier-libor-nazarcuk-provazel-apelaci-vin-voc-modre-hory